MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 19
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki na ciasto pierogowe:...

Najlepsze przepisy na świąteczne potrawy! Niosą zdrowie, dostatek i pomyślność. Sprawdź pyszne przepisy i poznaj symbolikę

Oto przepis na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami:

Składniki na ciasto pierogowe:
500 g mąki pszennej
2 jajka
250 ml ciepłej wody
Szczypta soli

Składniki na farsz:
500 g kapusty kiszonej, dokładnie odcedzonej i posiekanej
200 g suszonych grzybów (najlepiej borowików), namoczonych w ciepłej wodzie
1 duża cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Sposób przygotowania ciasta:
W misce wymieszaj mąkę, jajka i sól.
Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, ciągle mieszając, aż ciasto zacznie się formować.
Następnie wyrabiaj ciasto na lekko oprószonym mąką blacie przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Owiń ciasto folią spożywczą i pozostaw je do odpoczynku przez co najmniej 30 minut.

Sposób przygotowania farszu:
Odcisnąć wodę z namoczonych grzybów, a następnie posiekać je drobno.
Na głębokiej patelni podsmaż cebulę na oleju roślinnym, aż stanie się złocista.
Dodaj posiekane grzyby, kapustę kiszoną i czosnek. Smaż przez około 10-15 minut, aż kapusta zmięknie i cały farsz będzie dobrze wymieszany.
Dopraw farsz solą i pieprzem do smaku.

Składanie pierogów:
Rozwałkuj ciasto na cienki placek na lekko oprószonym mąką blacie.
Wytnij kółka za pomocą szklanki lub foremki.
Nałóż niewielką ilość farszu na środek każdego kółka.
Zlep brzegi ciasta, formując pierogi w kształcie półksiężyca.
Gotuj pierogi we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.

Podanie:
Podawaj pierogi z kapustą i grzybami z sosem śmietanowym lub skwarkami cebulowymi. Możesz także polać je lekko rozpuszczonym masłem. Smacznego!

Zobacz również

Widzew pobił rekord ustanowiony w derbach Łodzi z ŁKS. Zdjęcia

NOWE
Widzew pobił rekord ustanowiony w derbach Łodzi z ŁKS. Zdjęcia

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół

NOWE
20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół

Polecamy

Uwaga na fałszywą stronę największego polskiego banku!

NOWE FAKTY
Uwaga na fałszywą stronę największego polskiego banku!

O liście lektur nieczytanych i braku wizji. Ważne rozmowy o podstawie programowej

O liście lektur nieczytanych i braku wizji. Ważne rozmowy o podstawie programowej

Włosy lśnią jak tafla. Domowa laminacja włosów nabłyszcza i pielęgnuje za grosze

Włosy lśnią jak tafla. Domowa laminacja włosów nabłyszcza i pielęgnuje za grosze