MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Popularne w kuchni polskiej ziemniaki zwykle nas nie zabiją....
fot. Helin Loik-Tomson/gettyimages.com

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Toksyczne warzywa, których spożycie prowadzi do śmierci

Ziemniaki

Popularne w kuchni polskiej ziemniaki zwykle nas nie zabiją. Jednak długo pozostawione w spiżarni czy kuchennej szafce warzywo może stać się zielone i zaczyna kiełkować. Kiełkujące ziemniaki zawierają solaninę – substancję, która służy do ochrony rośliny przed szkodnikami. Solanina działa jednak toksycznie także na ludzi i w dużych ilościach jest trująca. W mniejszej dawce może doprowadzić do rozstroju żołądka i jelit, z towarzyszącymi bólami brzucha, wymiotami czy biegunką. Solanina sprawia także, że ziemniaki stają się gorzkie. Jednak, gdy jeden dostanie się do całej potrawy można tego nie wyczuć.

Zobacz również

Widzew pobił rekord ustanowiony w derbach Łodzi z ŁKS. Zdjęcia

Widzew pobił rekord ustanowiony w derbach Łodzi z ŁKS. Zdjęcia

Piknik Rodzinny w Ostrowcu w sobotę, 25 maja. Będą atrakcje

Piknik Rodzinny w Ostrowcu w sobotę, 25 maja. Będą atrakcje

Polecamy

Wyniki matur 2024. Kiedy będą i jak je sprawdzić?

Wyniki matur 2024. Kiedy będą i jak je sprawdzić?

Chcesz mieć gładkie stopy? Tego absolutnie NIE rób! Ostrzega ekspertka

Chcesz mieć gładkie stopy? Tego absolutnie NIE rób! Ostrzega ekspertka

Forum Kobiecości 25 maja w Muzeum Śląskim w Katowicach!

Forum Kobiecości 25 maja w Muzeum Śląskim w Katowicach!